Kuinka valita oikea jalkapallo lapsille ja aikuisille?


Mikä tahansa voi olla jalkapalloa, kun on vähän mielikuvitusta. Tavallista jalkapalloa etsivien pitäisi kuitenkin tietää vastaukset muutamiin peruskysymyksiin. Koska on olemassa erilaisia jalkapallon kokoja ja malleja. Kuka, missä, millä ja kuinka usein pelaavat sen kanssa ovat tärkeimpiä.

Jalkapallot koon mukaan

Jalkapallon koot vaihtelevat välillä 1-5. Pienimmät jalkapallot ovat suunniteltu lapsille, koska ne ovat helpompi hallita, koska ovat kevyempiä kehossa.

  • Jalkapallon koko 5: on yleisimmin käytetty jalkapallo. Näitä käytetään 12-vuotiaiden lasten kilpailuotteluissa. Se ei kuitenkaan ole poikkeus, kun nuoremmat lapset leikkivät tämän kokoisella pallolla. Koko 5 jalkapallon halkaisija on noin 22 cm. Koko 5 pallojen paino vaihtelee noin 410 - 450 g. Ainoat poikkeukset ovat kevyet pallot paljain jaloin rannalla ja sisäjalkapallo pallot tarkoitettu sisäjalkapalloiluun. Ne ovat vähän pienemmät (vaikka se on merkitty kooksi 5) ja hieman painavammat pienemmille pompuille.
  • Jalkapallon koko 4: käytetään 8-12 vuotiaiden lasten harjoituksissa ja otteluissa. Halkaisija: lähes 21 cm. Hieman kevyempi, noin 350 grammaa.
  • Jalkapallon koko 3: 8-vuotiaille ja sitä nuoremmille. Halkaisija: 19 cm. Paino tässä tapauksessa on noin 290 g.
  • Jalkapallon koko 2 ja 1: (halkaisija noin 15 cm) omistettu nuorimmille palloilijoille. Kokonsa ansiosta voit ottaa ne mukaan periaatteessa kaikkialle, joten nämä ovat myös täydellisiä lahjoja sekä matkamuistoja. Se on myös loistava työkalu tekniikan parantamiseen.

Voit myös törmätä erikoiskokoon 4,5, kun etsit freestyle-pallojaTekniikkapallot ovat hieman pienempiä ja tahmeampia, joten niillä on helpompi tehdä temppuja.

Jalkapallot pinnan mukaan

Kyllä, jalkapalloa voi pelata periaatteessa kaikkialla ja millä tahansa, siksi se on niin suosittua. Kuitenkin pelaamalla pallon ollessa oikealla pinnalla, johon se on tehty, pidentää sen käyttöikää ja joissain tapauksissa myös parantaa pelikokemusta. Tekniikkapallot ovat vapaatyyliin ja missä pallo on suurimman osan ajasta ilmassa, ovat sisäjalkapalloja. Hieman raskaampi ja pienemmällä pompulla olevia palloja käytetään sisäjalkapallossa. Sitten on rannalla käytettäviä kevyitä palloja, jotka on suunniteltu pelaamiseen paljain jaloin. 
On myös kestävämpiä jalkapalloja, jotka kestävät betonilla pelaamisen. Yleisimmät ovat edelleen jalkapallot nurmikentille.


Jalkapallot laadun mukaan

Oikea muoto, koko, paino, paine ja näiden kriteerien säilyttäminen ajan mittaan sekä pomppiminen, tasapaino ja veden imeytyminen. Nämä ovat FIFAn huomioimia mittareita, kun on kyse pallojen laatusertifikaattien myöntämisestä. Jalkapallo voi saada yhden seuraavista kolmesta.

Jalkapallon sertifikaatitloga certifikátů kvality FIFA

1. Jalkapallon korkein laatu taataan FIFA QUALITY PRO -tarralla. Kaikilla premium ottelupalloilla on se. Näillä pelataan kaikki ammattilaisliigan ja kansainväliset ottelut, mukaan lukien Mestarien liigat ja MM-kisat. Näiden pallojen kanssa harjoittelevat tietysti myös huippujoukkueet. Niiden hintalappu alkaa 80 eurosta.

2. Toinen laatutaso on FIFA QUALITY -tarra. Suurin osa näistä jalkapalloista löytyy harjoituspallot osiosta. Ne sopivat erittäin hyvin myös ei-ammattimaisten kategorioiden kilpailuotteluihin. Se on hinta-laatusuhteen kultainen keskitie.

3. Sitten on IMS (kansainvälinen ottelupallo standardi). Tämä tarra takaa, että pallo täyttää laatupallon FIFAn perusvaatimukset. Nämä jalkapallot ovat ensisijaisesti vapaa-aikaan tai harjoituspalloiksi.


Halvimmissa palloissa ei ole laatutarroja. Tämä ei välttämättä tarkoita, että ne olisivat huonolaatuisia, koska FIFA-testaus on vapaaehtoista ja riippuu yksittäisistä valmistajista, ovatko he kiinnostuneita hankkimaan sen tiettyyn tuotteeseen. Myös monet muut näkökohdat näkyvät kaikkien pallojen hinnoissa. Esimerkiksi käytetyt materiaalit ja valmistusmenetelmä.

Jalkapallot materiaalityypeittäin

Jalkapallo koostuu kahdesta pääosasta. Sisä- että ulkopinta voidaan valmistaa eri tavoin ja eri materiaaleista, mikä vaikuttaa suoraan hintaan.

Sisäosa - rakko
Jalkapallon sisäosa - rakko - voi olla joko lateksista, butyylistä tai kumista.
Lateksikumia käytetään eniten ottelupalloissa. Se tarjoaa parhaan kontaktin, lentorata ja laadukkaan pomppimisenSe on täytettävä useammin butyylikumiin verrattuna.
Butyylirakkoja käytetään eniten  harjoituspalloissa ja joissakin ottelupalloissa myös. Ne pitävät painetta paremmin ja pitkällä aikavälillä ne ovat myös kestävämpiä kuin lateksi. Lentoradat ovat silti todella hyviä. Ne ovat kuitenkin yleensä hieman kovempia ja raskaampia. Halvimmissa palloissa sisällä on kumirakko. Tämä pitää ilmanpaineen pisimpään ja on melko kestävä. Se ei tarjoa yhtä hyviä kontakti- tai lentomalleja kuin kaksi edellistä.

Ulkokerros - pinta
Jalkapallon ulkokerroksessa on käytetty kolmea päämateriaalia, kuten sisäosankin kanssa. PU – polyuretaani, PVC – polyvinyylikloridi tai näiden seos.
Pintakerroksen laadun tunnistaa ensi kosketuksesta. Parhaan kosketuksen palloon tarjoaa polyuretaani, joka muodostaa pinnalle pehmeän kerroksen. Lisäksi nykyaikaisissa jalkapalloissa on hieno tai karkea pintakuvio, joka parantaa kontaktia entisestään. Yleensä halvemmat, sileäpintaiset pallot voivat olla hieman vedenkestävämpiä, mutta ne liukuvat märällä pinnalla eivätkä ole yhtä helppoja käsitellä.

Jalkapallot valmistustavan mukaan

Jalkapallo kehittyy jatkuvasti. Todistus siitä on itse pallo. Ruskea nahkapallo (joka pystyi imemään paljon vettä ja imeytyi) muotoiltiin vähitellen uudelleen yleisesti kuvatuksi jalkapalloksi, joka näytti tältä ⚽ 32 mustavalkoista paneelia viisikulmion muotoisina. Pallo otettiin käyttöön 1970-luvulla. Ajan kuluessa ja tekniikan kehittyessä markkinoille tuodaan erilaisia ​​palloja, joissa on vähemmän paneeleita ja erilaisia muotoja ja värejä. Jokainen valmistaja keksii oman muotonsa ja paneeliasettelunsa. Suurin ero nykypäivän jalkapallossa on paneelien yhdistämisessä. Jalkapallot voidaan jakaa saumattomiin ja näkyviin saumoihin. Saumattomat jalkapallot kootaan lämpösaumauksella. Ne ovat kestävämpiä, vedenpitäviä ja niissä on parempi pito, mikä tarkoittaa parempaa hallintaa. Ne, joissa on näkyvät saumat, ovat joko käsin tai koneella ommeltuja. Edistyksellisimmät pallot tuotetaan näiden kahden yhdistelmällä.

Kuinka hoitaa jalkapalloja

Oikea hoito pidentää käyttöikää. Tämä koskee myös jalkapalloa. Pelin jälkeen on hyvä poistaa kaikki lika, koska se voi vaurioittaa ylempää kerrosta pidemmän ajan kuluessa. Metallineula tulee kostuttaa ennen täyttämistä (vesi tai sylki tekee tempun), jotta rakko tai venttiili ei vahingoitu. Pallon paineen tulee olla 0,6 ja 1,1 baarin välillä. Ihanteellinen paine tietylle pallolle voidaan kirjoittaa suoraan venttiiliin. Jos ei tai sinulla ei ole painemittaria mukanasi, toimi tunteesi mukaan äläkä täytä palloa liikaa saumojen suojaamiseksi. Säilytä palloa huoneenlämmössä, yli 15°C, äläkä jätä palloa ulos talvella äläkä lämmittimelle kuivumaan. Ja mikä tärkeintä: käytä palloa niin usein kuin haluat ja nauti pelistä!